4 Aralık 2012 Salı

Dunyanin 8. Harikasi


İşte dünyanın 8. harikası


Erdek'te yapılan kazılarda Hadrian Tapınağı çalışmalarla gün yüzüne çıkıyor.

Erdek'teki yaklaşık 3 bin yıllık Kyzikos Antik Kenti'nde yapılan kazı çalışmaları 2006'dan bu yana sürerken, çalışmalar kapsamında dünyanın en büyük tapınakları arasında yer aldığı belirtilen, bazı araştırmacılarca ''Dünyanın 8. harikası'' olarak gösterilen Hadrian Tapınağı, gün yüzüne çıkarılıyor.


Kyzikos Antik Kenti'ndeki ilk kazılar 1989 yılında başladı, ancak bazı nedenlerle 1997'de sonlandırılabildi. Dünyanın en büyük tapınakları arasında gösterilen Hadrian Tapınağı bulundu.
Tapınağın hikâyesine gelince, ''117 yılında deprem oluyor. Roma İmparatoru Hadrian, 124 yılında Kyzikos'a gelince, üzülüyor, yardım ediyor. Büyük çapta destekte bulunduğu için bölge halkı da ona karşı vefa borcunu ödemek için tapınağın adını Hadrian koyuyor'' şeklinde anlatılır.
Kazı Başkanı Yrd. Doç. Nurettin Koçhan'ın yazdığı ''Kyzikos'' adlı kitapta, yapılan kazı çalışmalarıyla tapınağın güneydoğu kısmının büyük ölçüde ortaya çıkarıldığı belirtildi.
Antik araştırmacıların birçoğunun yayınlarında Kyzikos ve Hadrian Tapınağı'na yer verdiği ifade edilen kitapta, ''Bazı araştırmacılar, dünyanın 8. harikası, bazıları da dünyanın 7 harikasından biri olarak kabul eder'' deniliyor.
Kazılarda sadece tapınak değil, o döneme ait su sistemleri, tiyatro, mezarlar ve bazı eserler de ortaya çıkarılıyor.

Kaynak: haberevet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder