13 Haziran 2014 Cuma

Keops Piramiti

Keops Piramiti

Keops Piramiti (Khufu Piramiti, kocaman Piramit), günümüzde Mısır’ın başkenti Kahire'nin bir parçası olan Gize’yi (El Giza) çevreleyen antika “Gize kabir kenti”nde mevcut üç abidevi piramitten en kırık dökük ve en cesim olanıdır. MÖ 2551-2560 yılları civarında yapıldığı sanılan bu abidevi kompleks, Dünyanın yedi harikasından biri olup, bu yedi harika zarfında günümüze denli ulaşan bir eserdir, varlığını günümüze değinme hoppadak hoppadak tam olarak sürdürebilmiş olanıdır.


Keops Piramiti lazut firavunu Khufu adına bir abidevi gömüt olarak yapım edildiğine muteber ve yapımının takribî yirmi yıl sürdüğü sanılmaktadır. 20. yüzyıl başlarına dek, yani 3800 yıl boyunca hacmi ve kütlesi itibarıyla Dünya’daki en önemli sentetik (insan yapımı) örgü olarak ikrar edilmiş ve yükselti rekoru 4000 yıl boyunca kırılamamıştır. heybetli Piramidin orijinal halinde hariç kısmı taş levhalarla kaplıydı. Günümüzde bu kaplama tabakası mevcut değildir. heybetli ehram ve yapımı ya da inşa tekniği üzerine günümüzde aşırı değişik varsayımlar bulunmaktadır. yapım tekniği hakkındaki varsayımlardan birine bakılırsa yapılan spiral bir rampadan çıkarılan taş bloklar giysi fazladan konuyordu. Rampa balçık kaplanıyor, sulanıyor ve taş bloklar itilerek kaydırılabiliyordu. Bir özge varsayıma için taş bloklar dev manivelalarla kaldırılıyordu.

Büyük Piramidin zarfında üç oda saptanabilmiştir. Bunlardan yapının en altındaki oda, muhtemelen bitirilmemiş haldeki, piramitin üzerine düz yazı edildiği taban kayasının oyulmasıyla oluşturulmuş odadır. muahharen “kral odası” ve “kraliçe odası” adları yakıştırılan odalar ise piramidal yapının mafevk kısmında vaziyet alırlar. muhteşem piramit aslında, dü tapınaktan, bu iki tapınağı birbirlerine bağlayan bir yoldan, ehram çevresindeki mastaba tezyifkâr maruz türlü değersiz mezarlardan ve piramitlerden oluşan bir yapılar kompleksinin bir parçasıdır. Mısır’ın emektar imparatorluk döneminden kaldığı sanılan bu taş eser, doğa koşullarının yıpratan etkilerine binlerce yıl mukabil koyabilmiş olup, gizemleri bir bir ortaya çıkarılmakla birlikte, hâlâ tam olarak anlaşılamamış dev bir ürün olarak varlığını sürdürmektedir.

dünyanın 7 harikası keops piramidi sırları keops piramidi hakkında bilinmeyenler keops piramidi özellikleri keops piramidi hakkında bilgi keops piramidi video keops piramidi nerededir keops piramidi resimleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder